Vermiste kat na zeven jaar plotseling terug

“Het is echt ongelofelijk. Dit had ik nooit voor mogelijk gehouden,” zegt een nog steeds beduusde Elsalie uit Den Haag. Vrijdag werd haar vriend gebeld door iemand van de dierenambulance, met de vraag of hij een kat had. “Nee, al zeven jaar niet meer,” luidde zijn antwoord. Wat blijkt? Hun kat Gringo, die sinds juni 2017 spoorloos was verdwenen, is kerngezond teruggevonden.

“Ik kan het me nauwelijks nog voor de geest halen,” begint de 36-jarige Elsalie haar verhaal over de verdwijning van hun huisdier, die zeven jaar geleden nog maar drie jaar oud was. “Het was de kat van mijn vriend, we woonden toen nog niet eens samen. Hij moet waarschijnlijk via het dakraam naar buiten zijn gegaan. Hij zwierf wel vaker rond, maar kwam altijd weer thuis. Maar die keer is hij nooit meer teruggekomen.”

Vermiste kat terug
© Regio15

Zoektocht en flyers

In de beginperiode hebben Elsalie en haar vriend Hugo natuurlijk gezocht en flyers verspreid. Ook Stichting Amivedi, een platform voor vermiste huisdieren, werd ingeschakeld. “Maar we hebben daarna nooit meer iets vernomen. We dachten dat hij of overleden was, of door iemand was meegenomen.” Volgens Elsalie is Gringo een dier dat houdt van vrijheid en een allemansvriend die bij iedereen in de smaak valt.

 

“Hij is enorm aanhankelijk en lief”

De jaren zonder de rode kater Gringo verstrijken. Tot afgelopen vrijdag, wanneer een medewerker van de dierenambulance Hugo belt. Ze had de kat gevonden op Het Kleine Loo in Den Haag en via de chip in het dier kon ze de eigenaar traceren. Diezelfde avond werd Elsalie herenigd met Gringo. “Hij ligt nu hier voor me op het tapijt,” vertelt ze. “Hij is enorm aanhankelijk, ontzettend lief. Hij vraagt om aandacht, wil spelen, geeft kopjes en volgt me door het hele huis. Hij kent het huis niet en is wat gedesoriënteerd, want we zijn inmiddels verhuisd. Vandaag is hij al wat rustiger.”

 

Gringo ondergaat alles gelaten

Het gaat goed met de inmiddels tienjarige Gringo. “Hij is behoorlijk dik geworden, hij moet echt op dieet,” lacht Elsalie. Ze moet nog langs de dierenarts, maar op het eerste gezicht lijkt hij kerngezond. “Ik zie geen vlooien, niets bijzonders. Hij ziet er niet uit alsof hij jarenlang op straat heeft geleefd.”

Het roept meteen de vraag op waar de kater al die tijd is geweest. “Ik vermoed dat hij bij iemand anders heeft gewoond, iemand die hem goed heeft gevoed,” is de enige logische verklaring die Elsalie kan bedenken.

Gemengde gevoelens

“We zijn heel blij dat hij terug is, maar hebben ook gemengde gevoelens,” geeft ze eerlijk toe. “We wonen in een appartement, niet echt de ideale plek voor een buitenkat. En ons leven is in die zeven jaar ook veranderd. We reizen veel, en daarom hebben we geen nieuw huisdier genomen.”

Elsalie weet nog niet zeker of ze Gringo wil houden. “Als hij zeven jaar bij iemand anders heeft gewoond, wil diegene hem misschien wel terug. Misschien heeft diegene wel een prachtig huis, terwijl wij langs de A12 wonen. Ik weet het niet… Mijn vriend hecht ook erg aan zijn vrijheid, hij kent deze kat niet eens meer,” beschrijft ze de innerlijke tweestrijd waarin ze nu verkeren.

 

Het belang van chippen

Wat Elsalie tot slot nog wil benadrukken, is het belang van het chippen van je huisdier. Dankzij de geïmplanteerde chip kon de dierenambulance de eigenaren van de kat snel opsporen. “We hebben hem laten castreren en chippen, dat vind ik dat je als verantwoordelijk eigenaar moet doen. En we geven hem nu een GPS-tracker,” besluit ze lachend.

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase